Alkoholismens tre faser

Når en person er ved at udvikle en alkoholafhængighed, kan udviklingen deles op i tre forskellige faser – med flere og flere konsekvenser for alkoholikeren og de pårørende.

Faserne kan du se i Jellinek-kurven. De tre faser går fra den første fascination af alkohol, til at kroppen ikke kan klare mere.

Jellinek-kurven

I Fase 1 begynder den psykiske besættelse af alkohol. Allerede i slutningen af Fase 1 vil familien opleve nogle fundamentale ændringer i personens forhold til alkohol.

I Fase 2 begynder problemerne at vise sig i forhold til ens relationer. Familien begynder at reagere på alkoholforbruget, og der vil opstå flere konflikter mellem alkoholikeren og den nærmeste familie.

Familien vil i Fase 3 være traumatiseret. Dysfunktionen er massiv, og ingen vil være i tvivl om, at de står foran en person med et alkoholproblem.

Mange alkoholikere har pauser undervejs i faserne, hvor de ikke drikker. Men begynder de at drikke igen, vil de have udviklet så stor tolerance over for alkohol, at de fortsætter, hvor de slap.

De begynder altså ikke i Fase 1 igen, men fortsætter for eksempel fra slutningen af Fase 2, hvis det var der, de stoppede.

 I bogen kan du læse om, hvordan personligheden ændrer sig, når en person er afhængig af alkohol. Det er ubehageligt at være vidne til som familie, og du kan have fået mange grimme ting at vide, når din forælder var fuld.